Руски шпиони от спецзвено за убийства и саботаж към главно разузнавателно управление

...
Руски шпиони от спецзвено за убийства и саботаж към главно разузнавателно управление
Коментари Харесай

Руски шпиони действали в Европа от тайна база в Алпите

Руски шпиони от спецзвено за убийства и саботаж към основно разследващо ръководство (ГРУ) са работили в Европа от загадка база във Френските Алпи, разкри в. " Монд ". Изданието се базира на данни от следствие на британските, френските и швейцарските разследващи служби при присъединяване и на сътрудниците им от Съединени американски щати. Проверката е почнала през 2018 година и е открила, че в база в алпийския департамент Горна Савоя, който граничи с Швейцария и Италия, са подготвяни шпионски интервенции на Стария континент. Смята се, че там са обитавали и причинителите на нападението против съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия от март 2018 година в английския град Солсбъри. Тогава двамата бяха напръскани с нервопаралитичното вещество новичок. 

Руснаците от спецзвеното 29 155 на ГРУ работили в Европа от 2014 година, като неведнъж са прекосявали през територията на Франция и Швейцария. Те постоянно кацали на парижкото летище " Роаси " и в Лион, един път пристигнали в Ница, нощували в хотел в Кан. Многократно обитавали и в Женева. Често пътували до френски градове като Шамони и Евиан в департамента Горна Савоя.

Според почитан представител на френското разузнаване съветските шпиони преминавали пренос и не са провели никакви интервенции на френска територия. Смята се, че не са имали никакъв контакт със чиновниците на посолството на Русия във Франция. Според " Монд " чиновниците на ГРУ са оперирали във Англия, България, Крим, Молдова и Черна гора.

По време на следствието не са били конфискувани никакви оръжия и материали, нито пък е разпознат локален съизвършител на 15-те сътрудници, написа още " Монд ".

Разкритията си френското издание разгласява, след като Германия упрекна Русия, че стои зад убийството на грузински жител в Берлин през август. В сряда немското Министерство на външните работи заяви, че е оповестило за личност нон грата двама чиновници на съветското посолство в Берлин поради поръчковото ликвидиране на грузинец в немската столица. Двамата дипломати ще бъдат експулсирани в границите на 7 дни, тъй като съветските управляващи не са съдействали на следствието на убийството.

СЛЕДА

Осем офицери от спецзвеното 29 155 на ГРУ стоят зад отравянето на българския предприемач Емилиян Гебрев, сина му Христо и  индустриалния шеф на оръжейното дружество ЕМКО Валентин Тахчиев през 2015 година, показа съвместно следствие на уеб страниците " Белингкат ", " Инсайдър " и сп. „ Шпигел “. Те настояват, че съветски разузнавачи са идвали в България преди опита за ликвидиране. Четири години след покушението причинителят не е оголен, макар че следствието бе обновено в края на 2018 година Към момента българската прокуратура отказва да даде информация за отравянето даже на самия Гебрев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР